"'Energiebesparing met warmteterugwinning'"

"'Energiebesparing met warmteterugwinning'"<br />

Helmer BV is een logistiek specialist in warehousing en gekoelde op- en overslag voor dagverse groente en fruit. Duurzaamheid is voor hen een belangrijke factor binnen de bedrijfsvoering. Voor Roks Installatietechniek dus de uitdaging om hieraan bij te dragen met een slim systeem om energiebesparingen te realiseren.

 

Energiebesparing met warmteterugwinning

Voor Helmer BV is gekozen voor een koelsysteem dat gebaseerd is op warmteterugwinning. Door het aanpassen van het huidige verwarmingssysteem wordt de warmte die vrijkomt vanuit het koelproces op een efficiënte manier afgegeven aan de kantoren en het lage temperatuursysteem. Resultaat: een energiebesparing door slim energiegebruik.

Een van de centrale elementen binnen het warmteterugwinning systeem is het buffervat. In dit speciale vat wordt de afvalwarmte van het koelsysteem gebufferd, waarna de vrijgekomen energie aan het verwarmingssysteem van de kantoren en het lage temperatuursysteem wordt doorgegeven.

Het buffervat beschikt over twee spiralen waardoor de vloeistofstromen gescheiden worden gehouden. Belangrijk aangezien het verwarmingssysteem van de kantoren gevuld is met leidingwater en terwijl de platenwisselaar en het lage temperatuursysteem gevuld zijn met antivries.

 

Afvalwarmte efficiënt ingezet

Het systeem heeft vijf platenwisselaars die elk een maximale capaciteit van 75 kW hebben. Deze platenwisselaars zijn verbonden aan een spiraal in het buffervat en gekoppeld aan het leidingsysteem. De leidingen van het lage temperatuursysteem zijn aangesloten op de verwarmingsspiraal binnen het buffervat. Hierdoor kan de afvalwarmte circuleren over het volledige buffervat en zorgt dat verwarmingsspiraal dat warmte wordt afgegeven.

De tweede spiraal is gekoppeld aan het verwarmingssysteem van de kantoren. Deze verwarmingsspiraal zorgt ervoor dat warmte wordt onttrokken aan het buffervat en ingezet wordt voor de verwarming van de kantoorruimtes. Zo is dus minder ´nieuwe´ energie nodig om de kantoorruimtes te verwarmen, met een energiebesparing tot gevolg.

 

Technische specificaties componenten

Buffervat PS800-2

 • Inhoud buffervat 800 liter
 • Isolatie 100 mm PES-vlies
 • Aantal spiralen 2 stuks

Wilo Sratos 40/1-12

 • Capaciteit maximaal 15 m³/h
 • Uitvoering flens
 • Opvoerhoogte 65 kPa
   

Realistische terugverdientijd

Een ander onderdeel van de energiebesparing is het plaatsen van energiezuinige pompen. Hiervoor is de bestaande circulatie in de verdeler van het laag temperatuursysteem vervangen door energiezuinige pompen van Wilo.

Het gaat hier om de Wilo Srator Giga 100/1-27/4,5 met een maximale capaciteit van 80m3/h en een opvoerhoogte van 30 kPa.

Op basis van onderstaande berekening van het aantal draaiuren op jaarbasis bedraagt de terugverdientijd ongeveer 3,2 jaar.

 • Verbruik bestaande pomp 6 kW/uur x 8760 = 52560 kWh 
 • Verbruik nieuwe pomp 4,5 kW/uur x 8760 = 39420 kWh 
 • Besparing per pomp 13140 kWh

Als installatiebedrijf kijken we met tevredenheid terug op dit project voor Helmer BV in Breda en zijn we blij dat we bij kunnen dragen aan de duurzaamheid van de organisatie.

Benieuwd wat we voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact op met onze installateurs, wij kijken graag met u mee.

Roks realiseert energiebesparende maatregelen bij Helmer BV Breda

U bevindt zich hier: Referenties » Roks realiseert energiebesparende maatregelen bij Helmer BV Breda »