Contact

Schouw Informatisering

Project Schouw Informatisering

“De kracht van Roks: Oplossingen op maat bedenken.”

Schouw Informatisering, een full service IT-partner voor voedingsmiddelenbedrijven, was tot een jaar geleden nog gevestigd in twee naast elkaar gelegen panden aan de Bredaseweg in Etten-Leur. In december 2016 ging een langgekoesterde wens van oprichter en CEO John Schouw in vervulling toen het hele bedrijf verhuisde naar één nieuw, eigen pand aan de overkant van de Bredaseweg. De technische installaties in dat pand zijn door Roks Installatietechniek ontworpen en geïnstalleerd.

Keuze voor Roks

"Roks Installatietechniek deed het onderhoud van een deel van de installaties in onze oude kantoren en dat deden ze heel goed, dus was het voor mij logisch om eens met hen te gaan praten toen de plannen voor nieuwbouw concreet werden. Bij het ontwerpen van de installaties voor ons nieuwe pand stond het creëren van een optimaal binnenklimaat voorop. Maar natuurlijk speelde ook het kostenaspect een belangrijke rol, evenals het feit dat we het milieu zo min mogelijk willen belasten."


Serverruimte

Dat uitgangspunt leidde tot enkele bijzondere, maar effectieve keuzes. Bijvoorbeeld bij het koelen van de servers. "Een serverruimte stelt speciale eisen aan de temperatuur. Maar waar de meeste bedrijven hun serverruimtes koelen tot 22 graden, zorgen wij ervoor dat onze ruimte niet warmer wordt dan 28 graden. We koelen de serverruimte met buitenlucht en in onze serverruimte vindt bovendien de warmwateropwekking voor het hele pand plaats, met een warmtepompboiler. Dat warme water gaat naar de centrale afwasplaats voor ons servies. Dat bleek efficiënter en duurzamer te zijn dan een vaatwasser op iedere afdeling. Zo maken we slim gebruik van warmte die je toch al opwekt."

Binnenklimaat

Een optimaal binnenklimaat bereikt Schouw Informatisering door gebruik te maken van een klimaatplafond. "Standaard luchtbehandeling geeft luchtbeweging en dat vinden veel mensen niet fijn - vooral niet als ze vlak onder de roosters zitten. In ons nieuwe pand hebben we daarom een klimaatplafond, waarbij gebruik wordt gemaakt van stralingswarmte en -koeling. In de zomer voelt dat alsof je een kerk inloopt, het geeft een heel prettige binnentemperatuur zonder airco. In de winter zorgt het plafond voor verwarming. Dat gaat beide via een warmte- en koudebron in de bodem. Wel hebben we, omdat we raampartijen hebben tot de grond, langs de randen van het pand nog vloerverwarming gelegd die aangaat zodra het buiten kouder is dan 5 graden. Met een minimale investering koelen en verwarmen we zo ons pand. En de tijd dat mensen op hun bureau klommen en met plakband de luchtroosters afplakten, is voorbij."

CO2-sturing

Omdat het pand vlak naast een drukke weg ligt, kunnen de ramen vanwege verkeerslawaai niet open. "Om toch frisse lucht in het gebouw te creëren, hebben we onder meer levende plantmuren. De ruim 2.000 plantjes in het gebouw worden met water en meststoffen gevoed door een druppelsysteem dat door Roks is aangelegd. Dat levert een goede luchtkwaliteit. Daarnaast is heel het pand CO2-gestuurd: wanneer in een ruimte de CO2-waarden zo hoog oplopen dat het niet meer prettig is, gaat de luchtbehandeling wat harder draaien. Dat heeft als voordeel dat de luchtbehandeling niet continu aanstaat, maar alleen op de plaatsen en de momenten dat het nodig is. De lucht wordt, afhankelijk van de tijd van het jaar, gekoeld of verwarmd door een warmtewiel."

Meedenken

Wat Schouw erg prettig vond, was de manier waarop Roks Installatietechniek meedacht en met oplossingen op maat kwam. "Een voorbeeld: we zitten hier op een zichtlocatie en daarom kregen we vanuit de welstandscommissie de sterke aanbeveling om geen technische installaties op het dak te plaatsen. Dat gaf ons een extra uitdaging, want waar laat je het dan? Een kelder onder het gebouw bleek budgettair niet aantrekkelijk. We zijn met Roks om de tafel gaan zitten en zij hebben het voor elkaar gekregen om installaties die eigenlijk 100 m2 in beslag zouden nemen, terug te brengen tot slechts 35 m2. Die hebben we nu gewoon in het pand ondergebracht, op de derde verdieping. We horen de installaties nauwelijks, ze gaan langer mee omdat ze niet onderhevig zijn aan weersinvloeden én ze zijn gemakkelijker te onderhouden. Dankzij dat knappe staaltje engineering van Roks is de gemeente blij en hebben wij een kelder uitgespaard. Dat is voor mij het perfecte voorbeeld van de kracht van Roks: oplossingen op maat bedenken."

Persoonlijke aanpak

Ook tijdens de bouw nam Roks de installatie voor zijn rekening. "Dat we tijdens het hele proces met dezelfde personen te maken hadden, was heel prettig. Techniek is dusdanig belangrijk dat je een band met elkaar moet kunnen creëren, zodat je elkaar gedurende het hele proces kan aanspreken. Roks is een klein bedrijf en je zou kunnen zeggen dat we een risico hebben genomen door hen zo'n grote opdracht te gunnen, maar die kleinschaligheid heeft wel de persoonlijke aanpak als voordeel. En ze hebben laten zien dat ze zo'n groot en gedurfd project als het onze zeer zeker aankunnen. We zitten nu ruim een jaar in ons nieuwe pand en zowel in de zomer als in de winter presteren de installaties meer dan goed. De tussenseizoenen vragen soms nog wat naregeling, maar dat is altijd zo. We zijn heel tevreden met ons gebouw en met de manier waarop de installaties een goed en prettig binnenklimaat creëren."